Jak odpowiednio łączyć wina z potrawami

Wino to trunek alkoholowy towarzyszący człowiekowi od wielu tysięcy lat, pierwsze dowody na jego produkcję pochodzą ze Starożytnego Egiptu. Do Polski najprawdopodobniej zaś trafił wraz z wiarą chrześcijańską. Wina różnego pochodzenia i jakości dostępne są w marketach, sklepach spożywczych ale też w wyspecjalizowanych sklepach z alkoholem.

Rodzaje wina

Wyróżnia się kilka podstawowych klasyfikacji wina, warto zapoznać się z nimi, by wiedzieć czym się kierować w jego doborze.

Podział ze względu na barwę – kolor wina zależy od barwnika zawartego w skórkach winogron. Wyróżnia się:

  • Wina czerwone – im dłużej maceruje się skórki, tym ciemniejsze jest wino. Czerwień ma też różne odcienie: głęboką czerwień, purpurę, barwę wiśniową czy ceglastą, poza tym może mieć też refleksy fioletowe czy granatowe, powstające w procesie maceracji.
  • Wina białe – powstają z białych winogron w procesie fermentacji, a jego barwa zależy od szczepu winogron: od bardzo jasnej, niemal przezroczystej, przez zielonkawą aż do herbacianej.
  • Wina różowe – podobnie jak czerwone, tworzy się w przebiegu maceracji, jednak krótszej niż wino czerwone.

Podział ze względu na zawartość cukru: 

  • Wina wytrawne – zawartość cukru wynosi mniej niż 10 g na litr.
  • Wina półwytrawne – zawierają 10-30 g cukru na litr.
  • Wina półsłodkie – to 30-60 g cukru na litr.
  • Wina słodkie – 60-150 g/l.
  • Wina bardzo słodkie – zawierają powyżej 150 g cukru na litr.

Podział ze względu na zawartość dwutlenku węgla:

    • Wina spokojne – czyli te wszystkie, które nie musują.
    • Wina półmusujące.
    • Wina musujące.

 

Jak dobierać wino do potraw

We Francji oraz w krajach śródziemnomorskich silnie zakorzeniony jest zwyczaj spożywania wina do posiłku, również w Polsce zaczyna być to coraz bardziej popularne.

Odpowiednio dobrane wino podkreśli smak i aromat potrawy, istotne jest, by wino nie przyćmiło posiłku. Ważne, by kierować się określonymi zasadami.

Do ciepłych przystawek najczęściej stosuje się wina białe, zaś co zimnych przystawek- wina czerwone lub białe musujące.

Do makaronów najlepiej dobrać lekkie wino wytrawne, jeśli jednak makaron podawany jest z sosem pomidorowym i mięsem, warto sięgnąć po wina czerwone lub różowe. Do risotto pasować będą wina białe.

Do ryb pasują wina białe, a do drobiu białe albo lekkie wina czerwone. Z mięsami czerwonymi komponują się różne wina. Do cielęciny najlepiej wypić lekkie czerwone wino albo różowe wino musujące. Do mięs smażonych i pieczeni pasują wina czerwone. Do delikatnych serów podaje się lekkie wina białe, do tych bardziej wyrazistych w smaku- wina czerwone. Przy deserach sprawdzą się raczej wina półsłodkie białe i czerwone.

Bardzo ważna jest temperatura serwowania wina, wina czerwone najsmaczniejsze są, gdy mają temperaturę 16-20 stopni, wina białe 8-12 stopni.

Skąd pochodzą najlepsze wina?

Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Australia- to tylko niektóre z państw produkujących najlepsze wina wg rankingów. Warto się nimi sugerować ale ważniejsza jednak jest subiektywna ocena, którą wyrobić sobie można tylko próbując.

Sklepy stacjonarne mają coraz bogatszą ofertę win na swych półkach, ale coraz prężniej rozwija się też sprzedaż internetowa. Sklep Wina.pl posiada wiele importowanych produktów w atrakcyjnych cenach, zarówno w sprzedaży stacjonarnej jak i internetowej. Tu liczy się przede wszystkim jakość trunków, a profesjonalne doradztwo pomoże każdemu klientowi dobrać odpowiedni produkt. W ofercie są też zestawy prezentowe i akcesoria winiarskie.

Wpis powstał przy współpracy z Wina.pl