Produkty pochodzenia roślinnego korzystne dla naszego zdrowia

Catering dietetyczny jest bardzo wygodnym sposobem przygotowywania sobie codziennie zdrowego i smacznego jedzenia. Zaczyna się od konsultacji z doświadczonym dietetykiem, który pomoże nam dostosować dietę do naszych wymogów zdrowotnych. Diety te mogą być różne na przykład: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, antycellulitowa, sportowa, o niskiej zawartości kalorii, dla diabetyka, ketogeniczna lub inna.

Dieta wegetariańska jest przeznaczona dla osób, które nie jadają mięsa. W trakcie komponowania tych posiłków ta dieta musi być tak zbilansowana, aby dostarczała  to co w normalnej diecie dostarcza mięso. Dlatego dieta wegetariańska składa się z warzyw i owoców, roślin strączkowych, wartościowych produktów zbożowych, orzechów i nabiału.

Dieta wegańska jest bardziej wymagająca od diety wegetariańskiej, ponieważ wiąże się ona ze zrezygnowaniem ze spożywania produktów wytwarzanych przez zwierzęta, przede wszystkim jaj, oraz mleka i jego przetworów (serów twarogowych i żółtych). Tak jak w diecie wegetariańskiej, przy układaniu jadłospisu możemy uwzględnić rośliny strączkowe, warzywa i owoce, orzechy, zdrowe produkty zbożowe. Nabiał musimy zastąpić odpowiednimi produktami roślinnymi.

Dieta ketogeniczna jest przeznaczona dla tych osób, które dzięki cateringowi dietetycznemu chcąc stracić nadmierne kilogramy kochanego ciała. Dieta ta jest układana z uwzględnieniem przede wszystkim: produktów mięsnych, morskich ryb tłustych, jaj oraz warzyw i owoców.

Produkty pochodzenia roślinnego są coraz bardziej doceniane jako składniki pokarmowe, które  są najmniej przetworzone. Dzięki temu produkty te są najłatwiej przyswajane przez nasze organizmy. Na przykład produkty roślinne nie zwierają cholesterolu.  Konsumpcja produktów pochodzenia roślinnego dostarcza naszym organizmom wiele bardzo wartościowych składników: naturalnych białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Dostarczają nam one energii potrzebnej naszym organizmom. Dostarczają nam także bardzo potrzebnym naszym organizmom minerałów (makro i mikroelementów) oraz naturalnych witamin. Minerały i witaminy zawarte w produktach roślinnych są łatwiej przyswajalne. W pokarmach roślinnych spożywamy bardzo korzystne także dla naszych organizmów składniki bioaktywne nazywane fitozwiązkami i przeciwutleniczami. Przeciwutleniacze są to naturalne barwniki występujące w owocach i warzywach.

Comments